Rektum nedir? görevleri nedir?

Rektum: Kalın bağırsak ile anüs arasında düz konik nitelikli kalın bağırsağın son kısmına rektum denir. Geçici olarak rezervuar görevi görür. Büyük abdestin esas rezervuarı sigmoid kolon dediğmiz at nalı şeklinde olan rektumdan önceki kısımdır. Büyük abdest burada birikir, içindeki sıvı mümkün olduğunca çekilir. Kabızlık durumlarında bu bölgede uzun süre büyük abdestin kalması taşlaşmaya neden olur. Yaklaşık olarak 600 ile 1200 cc materyal biriktirebilir. 1500 cc üzerine çıkması anormal bir durumdur buna megarektum denir. 

Rektum kalın bağırsağın anüse kadar olan son kısmıdır.
Kalın bağırsak anüse kadar

İçeride biriken sıvı, katı ve gazların tutulmasını sağlayan kaslar mevcuttur. Bu kaslar anüs çevresini sarar ve pelvik tabanı döşer. Pelvis tabanını döşeyen iki kastan biri kement gibi rektuma sarılarak ön taraftaki leğen kemiğinin iç çıkıntısına tutunur. Esasen büyük abdestin tutulması işlemi bu kasın fonksiyonlarına bağlıdır. Büyük abdest yaparken özellikle alaturka tuvalete oturulduğunda bu kas düzleşir ve defekasyon gerçekleşir. İstirahat halinde bu kas 90 derece açı yapacak şekilde rektum alt ucunu büzer. 

Alaturka tuvalet oturuşu aslında büyük abdest için en uygun oturuştur. Eğer bu tarz tuvalet yok ise, alafranga tuvaletlerde ayakların altına bir yükselti konmalıdır.

Anüs ve çevresinin kas yapısı nasıldır?

Bunun dışında anüsü (makat) sarmalayan iç kas (internal sfinkter, istemsiz bir kastır) ve dış üç adet halka şeklinde kas (eksternal sfinkter- istemli kaslar) mevcuttur.  Dış kaslar istirahat basıncının %20 sini sağlarken, iç kas %80’ini sağlar. Dış kaslar, sıkma basıncının %80’ini sağlar. Yani istirahat basıncını istemsiz kaslar sağlarken, sıkma basıncını istemli kaslar sağlar. Aynı zamanda iç kaslar gazın da kontrolünü sağlar. Bu bölge o kadar hassastır ki, yukarıdan gelen sıvı miktarı 30 cc ye ulaştığında bunu hisseder ve sıvı mı gaz mı ayırt edebilir, gazın çıkıp katının tutulmasını sağlayabilir. Bir anlamda mühendislik harikası bir yapıdan söz etmekteyiz. 

Yazar: Prof. Dr. Gökhan Akbulut

Genel Cerrahi Profesörü İlgi alanları Onkolojik Cerrahi Gastrointestinal Cerrahi ve proktoloji Endoskopik ve Robotik Cerrahi Travma ve Acil Cerrahi, Afetler Tıp Eğitimi, Etik, Deneysel Araştırmalar, Yapay Zeka

“Rektum nedir? görevleri nedir?” için 2 yorum

  1. Merhaha hocam benim on seneden beri çektiğim bi ağrım var bunu birçok üroloğa gitmeme rağmen bi teşhis konulamadı.Şöyleki bu ağrı en ufak bi üşüme hissettiğimde başlıyor ve ağrıyı hissettiğim yer üretranın mesane çıkış noktasına denk geliyor ve adeta zonklarmış gibi yada sıkılmış gibi bi ağrı oluyor,fakat idrar yapmada çok bi zorlama olmasada ençok dışkılamada sorun oluyor yani bu ağrı başladığı zaman dışkı sert ve küçük parçalar şeklinde oluyo ve gaz çıkaramama sorunu oluşuyor.Eğer birkaç gün sıkı giyinip sıcak bakarsam rahatlama oluyo rahatlama oluncada dışkı yapma rahatlıyo ve dışkı yumuşak ve daha çok çıkabiliyo sanki önünü tutan bi kapı aralanmışcasına ve gaz çıkarma oluyo.Hocam lütfen bi yardım edin bu neyden kaynaklanıyor on seneden fazla oldu bunu çekeli psikolojim bozuldu bu ağrı yüzünden hayatı kabusa çevirdi heleki soğuk havaları.

    Beğen

    1. Servet bey prostatla ilgili sorunlarınız aynı sinir ağını kullandıkları İçin büyük abdestinizi de etkiliyor. Soğuk havalarda yün içlik giymenizi bu klinik tablo oluştuğunda prostatit ön tanısı İle bir ürologa başvurmanızı öneririm. Zaman zaman antibiyotik kullanma ihtiyacınız olabilir.

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: