Eş anlamlı: #Anal Fissür
#Makatta Çatlak, #makatta yırtık

Anal fissür nedir?
Makatın (anüs) iç kısmındaki zarda (Anoderm’de) yırtık olması durumuna anal fissür diyoruz. Makatta çatlak olarak da geçer. Genellikle karıştırılan anal fistül ise, sürekli akıntıya neden olan ve genellikle apse ile başlayan iki ucu açık, iki ucunda epitel ve kanalın içinde epitel (zar) oluşmuş bir kanaldır.

Anal fissür neden olur ?
Genellikle kabızlık sebebiyle olur. Bazı durumlarda ishal de sebep olabilir.
Bunun dışında ülseratif kolit ve crohn gibi inflamatuar bağırsak hastalıklarında, tüberküloz hastalığında (cilt veremi), cilt kanserlerinde ve anüsün kanserlerinde (kötü huylu tümörlerinde) olabilir. Kabızlık dışındaki sebepler oldukça nadirdir ve genellikle ağrısızdırlar. İyileşmeyen, dirençli çatlaklara neden olurlar ve yerleşim yerleri orta hat dışında ve multiple dır.
Nerede görülür?
Genellikle orta hatta görülür. Orta hat dışında olan yerleşimi atipik kabul edilir. Nadirdir.
Vakaların %90’ı arka tarafta (posteriorda) olur, %10’u anteriorda
Anal Fissürün Belirtileri nelerdir?
Genellikle büyük abdest sonrası zonklayıcı şiddetli bir ağrı ve damla damla kanama şeklindedir. Zonklayıcı ağrı bir süre daha devam eder. Hastalar kabızlıktan şikayetçidirler. Sert bir dışkılama söz konusudur.

Yeni gelişmiş bir çatlak ile müzmin bir çatlak arasında fark var mıdır?
Yeni gelişmiş çatlakların zemini pembe renklidir ve tıbbi tedaviye iyi yanıt verirler. Yaklaşık 15-20 gün içinde tamamen iyileşirler. Müzminleşmiş vakalar ise zemini beyazdır ve dışarıda bir meme oluşmuştur. Bu sebeple hastalar bazen basur olduklarını düşünürler. Müzminleşmiş vakalarda da tıbbi tedavi denenmelidir ancak başarı olasılığı düşüktür. Bu vakalar botoks tedavisi yada cerrahi tedaviye kadar gider.

Yazarın yorumu:
Anal fissür tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Anal fissürde sert dışkılama, çatlak oluşmasına
Çatlak oluşması ağrıya
Ağrı da internal sfinkterde spazma ve daha çok ağrıya
Bu da hastanın dışkılamaktan kaçınmasına ve daha sert dışkılamasına neden olur
Bu durumda dışkının yumuşatılması, sıcak oturma banyoları ile spazmın azaltılması yada botulinum toksini, cerrahi sfinkterotomi ile spazmın tamamen çözülmesi ile yapılır.
Botulinum toksininin başarı olasılığı düşüktür ancak geri dönüşü vardır, cerrahi sfinkterotominin başarı olasılığı yüksektir ancak geri dönüşü yoktur.
Ameliyat sonrası 2 ay kadar gaz kaçırma olabilir, zaman içinde düzelir.
Sağlıcakla
Prof. Dr. Gökhan Akbulut

http://www.gokhanakbulut.com http://www.mavilotus.org